mondlogo
nazad  
 
AGUŠI - FAMILIJA
 

Dušanka i Mirko /Arif i Safeta
  Dušanka Toromanović   Mirko Knežević   Arif Agusi   Safeta Dzambo  
Dušanka i Mirko nisu bili vijenčani
Aguši Arif iSafeta su vjenčani --.--.----
Dušanka je rođena 01.02.1942 na Kolimeru
Arif je rođen 01.11.1936 u Stančić -Gnjilane
Mirko Knežević je rođen --.--.---- u Kozarac, Sanski Most
Safeta Džambo je rođena 01.01.1936 u Gračanici

trennlinie

Jedna, kroz bratoubilački rat u staroj Jugoslaviji 90-tih godina, izgubljena familija se ponovo pronašla.

Po pojedinim pričanjima pripadnika familija Toromanovića rodom sa Kolimera i upitnog dopisa jednog mladog čovijeka po imenu Dennis Aguši iz Roterdama -Holandija, mi je do ušiju došla jedna žalosna priča iz naše familije. Radi se o ondašnjoj mladoj dijevojci po imenu Dušanka Toromanović i familiji AGUŠI koji su 60-tih godina, u Tuzli -Bosni i Hercegovini, republici naše stare države Jugoslavije u neposrednoj blizini komšiluka, zajedno živjeli.

Vijerovatno nikada nebih bilo što o tome saznali da mi se Dennis nije lično javio
.

Pisao mi je negdje sredinom 2016 godine i pitao da li mu mogu malo više o Dušanki Toromanović i njenoj familiji ispričati? On lično je tragao, nakon predhodnih tajanstvenih saznanja, za familijom svoga oca, koja možda još živi u njegovoj razbijenoj ex domovini ili čak i u evropskom inostranstvu. Dennisov otac je u Roterdamu dosta mlad stradao i malog Dennisa, sa njegovom majkom Jannie, ostavio sa puno nepoznatog sve do dobi kada je dovoljno odrastao bio, da bih lično mogao tragati za korijenjem svoga oca. Dušanka, još dok je bila mlada dijevojka i radila u ugostiteljstvu, je živjela pod kiriju u jednoj sobi u komšiluku familije Aguši. Oni su često sa Dušankom stupali u razgovore i pritom bili dosta priateljski naklonjeni prema njoj, bili par godina stariji od nje ali nisu još imali dijece. Sa Dušankom, koja je obično po danu bila sama, se sprijateljili i uvijek pri ruci bili kada je to njoj bilo potrebno. Arif i Safeta, rođeno Dzambo, su je često u prolazu pozdravljali i pozivali je, da ih sa vremena na vrijeme posijeti da bi popili zajedno kaficu.

Tako je to i tada bilo kada je Dušanka, u kratkoj vezi sa jednim radnim kolegom, ostala u drugom stanju i dijete rodila.

Na kraju kao mlada dijevojka, pod uticajem posla u gastronomiji, koji je za nju i njenu bebu postao veliko opterećenje, su se njih dvoje ponudili za pomoć i pazili na malog dok je ona bila na radu. Ujedno je često nosila svog malog sinčića Ljubimka, kako ga je nazvala, svojoj familiji u 13 kilometara udaljeno rodno mijesto Kolimer. Sa vremena na vrijeme i sve češće su Safeta i Arif vodili brigu o njenom malom, kojeg su njih dvoje Hajrudinom prozvali jer se tako zvao Arifov dijed. Dušanka je bila dirnuta ljubavlju koju su ovo dvoje njenom sinu dali od sebe i usuđivala se da prihvati malo više posla kojeg je poslodavac od nje zahtijevao. Sa vremenom na vrijeme je prihvaćala i daljnje poslove pa čak i premiještaje u druga područja Tuzle. Sve više vremena provode Arif i Safeta sa njenim sinom i nakon izvijesnog vremena joj čak iskreno predložišiše da oni maloga usvoje.

Nekoliko godina nakon očeve smrti, piše mi Dennis, počeo je da traga za njegovom familijom. Prvo je bio u Tuzli kod matičnog ureda da bih digao očev rodni list. Tu mu je otkrivena tajna o njemu nepoznatom adaptiranju njegovog oca i pravoj babi o kojoj nikada ništa nije znao. Dennis saznaje da je njegov otac ustvari sin od Dušanke Toromanović kojeg je ona još kao bebu Arifu i Safeti u adapciju dala.

Od tog dana je Dennis tragao za njegovom babom tj. rođenom majkom svga oca Fahrudina.
Fahrudin Aguši odlazi kao mladić za Holandiju na privremeni rad, posijećuje redovno svoje roditelje u Tuzli koji mu tek pred svoju smrt otkriše da oni nisu njegovi rođeni roditelji.

Kroz ratna zbivanja mu je tada bilo nemoguće pronaći tragove njegove majke ali mu to na kraju krajeva ipak uspijeva.

Po mojim daljnim traganjima i razgovorima sa ostalim članovima unutar familije Toromanovića saznajem da je se Fahrudin (zvani Mrki*), za vrijeme bosanskog rata, već više puta sastajao sa svojom majkom. Za ta vremena, dok su kao izbijeglice iz Bosne u putu kroz Srbiju bili, nju i njenu familiju u tim teškim momentima financijski i materijalno pomagao, ali svom malom sinu Dennisu u Holandiji, nikada o tome nije pričao. On po prvi put pronalazi svoju majku i njenu familiju u Beogradu kod njenog rođaka Srbka Toromanovića. Dušanka, njen muž Ljubče i dvije njihove kćerkice su bile izvan sebe od iznenađenog susreta. Bilo je stvarno uplakana situacija, ispriča mi Joza, supruga u međuvremenu umrlog Srbka Toromanovića.

Takođe potražnja za njegovim biološkim ocem Mirkom, koji je naposledku živio u Ruskom Selu, nedaleko od Kikinde na sjevero –istočnom dijelu Srbije, se nažalost nije ispunila jer kratko prije nego ga "Mrki" pronađe, saznaje da je umro. Tu žalosnu vijest dobiva 1994 od uže familije njegovog oca, Slavice i Daneta Kovačevića. *Nadimak dobiven od familije i odnosi se na one od sunca pocrnjele, tamnopute.

I danas dan živi Dennis u Holandiji, sa svojom suprugom Hasnijom i dvojicom sinova Džemilom i Daris -Emiliom nedaleko od njegove majke Jannie. on je već posijetio jednu sestru svoga oca u Dortmundu, drži stalnu vezu sa drugom koja živi sa svojom familijom u Makedoniji a takođe je u vezi sa Kovačevićima, rodbinom njegovog biološkog dijeda Mirka.

MATIČNI PODATCI
trennlinie

Fahrudin Aguši i Jannie van Driel
  Fahrudin Aguši   Jannie van Driel  
Fahrudin i Jannie su vjenčani --.--.----
Fahrudin je rođen 31.03.1964 uTuzli
Jannie van Driel je rođena 11.09.1956 u Rotterdamu NL

Dennis i Hasnija

  Dennis   Hasnija  
Dennis i Hasnija su vjenčani --.--.----
Dennis je rođen 19.06.1986 u Rotherdamu NL
Hasnija Jašić je rođena 07.10.1977 u Terneuzen NL.

Naraštaj je Džemil

    Dzemil    
Džemil je rođen 05.01.2010 u Rotterdam NL

Naraštaj je Daris Emilio

    Emilio    
Daris Emilio je rođen 06.10.2018 u Rotherdamu NL

trennlinie

FOTO ALBUMI
FOTOALBUM
  Fahrudin NL   Fahrudin Agusi   Fahrudin i Denis   Dennis Agusi   Dennis mit Dzamil  
Fahrudin u Holandiji 90-tih
Fahrudin
Dennis sa ocem Fahrudinom
Dennis
Dennis i sin Džemil

  Arif Uksina Agusi   Fahrudin i Janina   Dennis i majka Jannie   Safeta Agusi  
Arif Ukšina Aguši u JNA sredinom 50-er
Fahrudin sa jednom prijateljicom
Dennis sa majkom Jannie
Safeta sredinom 80-tih

  Hasnija i Dzemil   Dzemil   Dzemil   Dzemil   Dennis sa Dzemilom  
Hasnija i Džemil
Džemil na trenningu
Džemilov prvi trofej
Džemil, pravi lafčina
Dennis i Džemil

  Christy i Hasnija   Mit mir   Mit Dzemil  
Christy i Hasnija u Hamburgu 2016
Nas četvoro, HafenCity Hamburg 2016
Christy, Džemil, Dennis i Hasnija

  U Dizniland   Mit Dzemil   U Diznilandu  
Di U Disneylandu -Paris
Eskurzija sa Džemilom
U Disneylandu -Paris

  Njih troje   Sa Daris Emilio Agusi   emilio   Daris Emiliio  
Vožnja u Dysneylandu
Srećna novodošlica familije; Daris Emilio
Daris Emilio -doma 2018
Hasnija i Dennis sa sinom

  Daris Emilio Agusi   Emilio Daris Agusi   Hasnija i sin Emilio   Dennis und Emilio  
Kakva momčina, Daris Emilio 2019
...i njegovo prvo vozilo
... mama je uviek pored njega
Sa tatom Dennisom u novom e-mobilu
  nazad logo na gore       nazad logo prema pra đedovima  

 

Kolimer, erste Seite